05/10/2023

El Mercat Central acull l'exposició de gran format "Tot el que no es menja. 35 anys aprofitant els aliments de manera solidària"

Pretén sensibilitzar sobre el malbaratament sistemàtic d’aliments i la tasca d’aprofitament que duen a terme els bancs dels aliments i altres entitats. La Plaça Corsini acollirà dissabte 7 d’octubre el Gran dinar d’Aprofitament, un àpat obert, gratuït i elaborat amb aliments recuperats.

expo aliments

El Mercat Central de Tarragona acull des d’aquesta setmana l’exposició de gran format “Tot el que no es menja. 35 anys aprofitant els aliments de manera solidària”. Ubicada al vestíbul de la planta -1 del mercat, es tracta d’una iniciativa impulsada pel Banc dels Aliments i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya que pretén sensibilitzar sobre el malbaratament sistemàtic d’aliments, la tasca d’aprofitament que duen a terme els bancs dels aliments i altres entitats i la necessitat de canviar els models de producció, de consum i d’accés a l’alimentació per prevenir i reduir aquesta problemàtica.
 
El malbaratament alimentari difereix entre les diverses àrees geogràfiques del món i depèn de múltiples factors com ara els excedents per diverses causes, les dificultats en la previsió i gestió d’estocs, els problemes d’envasat, etiquetatge i emmagatzematge o el comportament en el consum: comprar en excés, rebutjar les sobres, confondre les dates de consum preferent i caducitat, etc. A Catalunya es malbaraten, al conjunt de les llars, 288kg d’aliments cada minut. 35 kg d’aliments per persona i any. A Espanya 3 de cada 4 llars llencen aliments de forma habitual. I quantes més persones viuen en un habitatge, més es llança: la COVID va fer augmentar un 17,5 % el malbaratament de plats cuinats.

La inauguració de l’exposició ha comptat amb la presència de la presidenta dels Mercats de Tarragona i Consellera de Comerç de l’Ajuntament de Tarragona, Montse Adan; del Director General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Joan Godia; del delegat territorial del Govern a Tarragona, Àngel Xifré; del president de la Fundació Banc dels Aliments de Tarragona, Josep Maria Solanes; de la consellera d'Igualtat, Serveis a la Ciutadania i Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona, Cecília Mangini; i de la directora dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Tarragona, Glòria Tibau. La presidenta de Mercats, Montse Adan, ha destacat la importància de conscienciar a la població sobre l’impacte que té el malbaratament alimentari en la societat actualment i ha subratllat que “des dels Mercats de Tarragona volem posar el nostre granet de sorra i ajudar en la sensibilització d’aquesta problemàtica. Estem segurs que l’àpat d’aprofitament serà un èxit i que l’exposició al Mercat Central serà vista per centenars de persones durant les properes setmanes”.


 
Gran Dinar d’Aprofitament a Plaça Corsini dissabte
D’altra banda, en el marc de la campanya “Aprofitem es aliments”, la Plaça Corsini acull aquest dissabte 7 d’octubre a Plaça Corsini el Gran Dinar d’Aprofitament: un àpat gratuït, obert a tothom i elaborat amb aliments recuperats, uns aliments que d’altra manera haguessin acabat rebutjats i fora del circuit comercial. La iniciativa comptarà amb el cuiner Ferran Solanes del Restaurant AQ. Aquelles persones que vulguin participar com a voluntàries de l’àpat, poden inscriure’s omplint aquest formulari.

El Dinar d’Aprofitament és una acció del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural coorganitzada amb el Banc dels Aliments de Tarragona i la Plataforma Aprofitem els Aliments amb la col·laboració dels Mercats de Tarragona i l'Ajuntament de Tarragona.   

La Plataforma Aprofitem els Aliments és una entitat sense afany de lucre creada el 2014 amb l'objectiu de contribuir a reduir el malbaratament alimentari sumant forces i teixint aliances amb els actors del cicle agroalimentari per buscar les millors solucions conjuntament.
 
Més informació a: www.aprofitemelsaliments.cat

expo aliments

ALTRES NOTÍCIES QUE ET PODEN INTERESSAR

vella quaresma
12/02/2024

La representació de l'espectacle familiar de la Vella Quaresma comença aquest dimecres al Mercat Central

Cada dimecres a les 18.00h i fins el 27 de març, el personatge de la inspectora Lola tallarà una de les set cames de la Vella Quaresma amb l’ajuda dels més petits.

Ves a la noticia
dijous gras
07/02/2024

La botifarra d'ou tornarà a ser la protagonista del Dijous Gras als mercats de la ciutat

Es distribuiran racions al Mercat Central i al Mercat de Torreforta a partir de les 10 del matí fins a exhaurir existències. Un any més la iniciativa comptarà amb la implicació de la Fundació Estela.

Ves a la noticia
Expo Mans Unides Mercat Central
06/02/2024

El Mercat Central acull l'exposició de Mans Unides sobre la resiliència de les dones camperoles i el canvi climàtic

Està ubicada al vestíbul principal i es podrà visitar durant el mes de febrer.

Ves a la noticia