Història

1986 – 1988. Els inicis

El 19 de desembre de 1986 el Servei Municipal de Mercats, SA, la primera empresa municipal de mercats creada a tot l'Estat espanyol, inicia la seva activitat mercantil. Aquesta consistia a administrar i gestionar els mercats municipals de la ciutat en aquell moment: el Mercat Central, el Mercat de Torreforta i el Mercat del Fòrum, ubicat a la Part Alta de la ciutat.

El Servei Municipal de Mercats de Tarragona SA  es responsabilitzà de la gestió d'aquests mercats, amb vocació de servei públic i d'atenció als ciutadans. L’empresa va ser creada per l'Ajuntament de Tarragona, el qual n'és l'únic accionista, aportant la quantitat d’un milió de pessetes.

Dos anys més tard, l'any 1988, l'Ajuntament, satisfet per la gestió dels mercats municipals, traspassa a l'empresa la gestió dels mercats periòdics: els mercadets. Durant els anys següents, el nombre de mercadets fou ampliat fins a arribar als 10 que l'empresa gestiona actualment:

 • Corsini (dimarts i dijous)
 • Sant Quadrat (divendres)
 • Fòrum (dimecres i dissabte)
 • Mercadet de Brocanters – La Catedral (diumenge)
 • Sant Pere i Sant Pau (divendres)
 • Torreforta (dissabte)
 • Sant Salvador (divendres)
 • Bonavista (diumenge)
 • La Mòra (dissabte)
 • La Pagesia (dissabte)

 

1992 – 1994. L'expansió

L'any 1992, el plenari de l'Ajuntament va aprovar que l'empresa s'encarregués de la gestió de les mostres i esdeveniments de la ciutat. D'aquesta manera l'empresa consolida la rendibilitat dels seus recursos amb la gestió de les Fires Municipals.

Continuant amb aquesta política d'expansió i diversificació, alhora que intensificant  la millora en la gestió dels recursos municipals, l'empresa comença  l'any 1993 l'explotació d'aparcaments amb la construcció de l'Aparcament Battestini.

L'any 1994 l'empresa canvia de denominació i passa a dir-se ESPIMSA (Empresa de Serveis i Promocions d'Iniciatives Municipals, SA) a conseqüència de la diversificació de línies d'explotació cap a altres sectors vinculats amb els serveis que les empreses municipals ofereixen als ciutadans.

 

1998 – 2001. Els aparcaments

L'any 1998, cinc anys més tard i fruit d'una vella demanda de l'entorn del Mercat Central (tant de comerços com de veïns),  l'empresa construeix un aparcament subterrani davant del Mercat Central amb una capacitat per a 420 vehicles, el 25% de la qual es destina a la venda i la resta a la rotació. Aquesta obra va suposar la primera fase per a la futura reconversió del mercat i la demostració de la capacitat de l'empresa per construir i gestionar aparcaments a la ciutat de Tarragona.

L'any 2000 l'empresa construeix un aparcament de superfície als terrenys de l’entorn del mercat de Bonavista, amb capacitat per a 708 vehicles, que suposà un gran avenç per tal de mantenir el mercadet com a líder en nombre de parades i en oferta comercial, i com a punt estratègic per la gran afluència de turisme nacional i internacional.

L'any 2001 ESPIMSA guanya tres dels quatre concursos de l'Ajuntament per a la construcció i explotació d'aparcaments a la ciutat de Tarragona. Aquest resultat fou fruit del treball constant i del continu esforç per equipar l'empresa a la competitivitat del sector privat. Els tres aparcaments estaven ubicats a:

 • Hospital Joan XXIII
 • Rambla President Companys
 • Avinguda Catalunya

ESPIMSA  va constituir per a cadascun dels tres aparcaments una UTE  amb l'empresa LUBASA.  A l'inici, ESPIMSA hi participa amb un 60% a cada aparcament i Lubasa hi participa amb un 40%. Tanmateix, el desembre de 2005, ESPIMSA rebaixa la seva participació en un 50%, passant a ser aquesta d'un 10% per cada un dels aparcaments.

 

2007 – 2017. El nou Mercat Central

L'any 2007, fent un gran pas endavant, l'empresa afronta el seu gran repte: iniciar les obres de reforma de l’edifici del Mercat Central de Tarragona per tal de convertir-lo en un referent i motor dinamitzador del comerç del centre de la ciutat. El 16 d'octubre del 2007 va obrir les portes la carpa del Mercat Provisional a Plaça Corsini, la qual assegura la continuïtat del servei públic mentre durin les obres de remodelació del nou edifici del Mercat Central.

Finalment, el 16 de març de 2017 s’inaugura el nou edifici del Mercat Central de Tarragona, amb un total de 40 paradistes i 22.248,55 m2 repartits en cinc plantes, convertint l’edifici en un dels mercats públics més importants del país.

 

2020 – Actualitat

El mes de novembre de 2020 ESPIMSA renova la seva imatge gràfica, convertint-se en Mercats de Tarragona. S’inicia una nova fase de l’empresa, amb la voluntat d’apropar encara més a la ciutadania les seves diferents unitats de negoci i de consolidar-se com a ànima de la ciutat i dels barris, un motor del comerç de proximitat i un referent en salut i sostenibilitat.

NO TROBES EL QUE BUSQUES?

Si tens qualsevol dubte sobre la família dels Mercats estarem encantats de poder-te ajudar.

Contacta amb nosaltres